031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Vardagssmart – Skapa bättre struktur för din matlagning och spara din tid till något roligare.

19:29, torsdag. Hämtmaten från din lokala Thairestaurang har svalnat en aning, men måltiden är ändå välkommen. Alternativet hade varit att ställa sig och laga mat nu, vilket i och för sig hade funkat – om ditt kök hade haft rätt råvaror. Förstrött plockar du upp hämtmaten ur den intetsägande vita påsen, lika intetsägande som din inspiration till matlagning är just nu. Men det ska bli ändring på det, en dag när du har med tid.

Vardagssmart matlagning börjar med planering

Vardagssmart matlagning börjar med planering. Det är inte konstigt att alternativet med hämtmat känns lockade en torsdagskväll när man trött ramlar innanför dörren, med en hjärna sprängfylld av intryck från dagen. De som hurtigt hävdar att ”men matlagning är ju nedvarvning” vill du dessutom också helst ge en känga, för orken till att planera infinner sig sällan torsdag klockan 19:29. Och planering kräver tankeverksamhet.

Steget mot en mer vardagssmart matlagning startar därför med att planera veckans mat – och att göra det en dag när du har tid och kraft. Kanske kan du avsätta en halvtimma på söndagar åt planering för den kommande matveckan? Den halvtimman kommer vara guld värd när du kommer hem en sen vardagskväll.

Planering följt av inköp

Efter planering följer inköp. För att undvika ekande tomma kylskåp och skafferier bör du därför handla det väsentliga inför veckan. Passa dessutom på att titta i någon av matvarubutikernas broschyrer för att få inspiration och ta del av smarta rabatter. På så sätt sparar du också några extra slantar, som du kan lägga på den där hämtmaten som du vill unna dig någon gång då och då.

Organiserat kök

Visst är det så att ett rent och organiserat kök uppmuntrar till matlagning? Vad som också uppmuntrar till matlagning är faktiskt att visuellt exponera råvarorna. Förpassa därför inte dina kryddor till mörkret i skafferiet, utan ställ dem i en schysst kryddhylla istället. Kanske kan du också sätta upp ett multiställ eller en hylla där du kan ställa lite färska örter – eller varför inte din i-Pad så att du enkelt kan läsa receptet samtidigt som du lagar mat? Försök att ha saker så tillgängliga som möjligt för dig. Det både förenklar och inspirerar din matlagning.

Matlådor

Det sista tipset är matlådor. Det är inte alltid så att vi har inspiration och lust att laga mat, trots att vi har rätt råvaror och ett kök som uppmuntrar till matlagning. Laga därför som regel lite mer varje gång du lagar mat, så får du en portion eller två extra. Smidigt och enkelt!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk