031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Håll rent och ordning så vet du vart köksverktygen finns när du behöver dom.

håll rent i köketKöket är den plats där vi lagar vår mat, och där en del av oss också äter den. Det är därför knappast någon av er som inte kommer att hålla med om att det är väldigt, väldigt viktigt att vi håller våra kök rena och hygieniska. Men det är faktiskt något som kan vara lättare sagt än gjort, och det är många av oss som vet att vi slarvar. Vi byter inte disktrasor eller diskborstar så ofta som vi borde. Vi tömmer inte kökssoporna förrän de börjar svämma över alla bräddar. Dessutom, handen på hjärtat, nog slarvar vi då och då med källsorteringen? Inga av oss är perfekta. Men det hindrar inte att vi borde sträva efter renast och finast möjliga kök, där vi källsorterar så bra vi bara kan.

Utrymme

Förra veckan skrev vi om utrymmet i våra kök, och olika sätt att utnyttja detta på bästa sätt. Renhållning och hygien hänger faktiskt samman med detta. Ju mer utrymme du har till ditt förfogande, där du kan ställa undan de köksgeråd du inte använder för tillfället, desto enklare kommer det att bli att hålla rent i köket. Om du däremot inte vet var du ska göra av alla tallrikar, glas och kastruller blir det betydligt svårare. Det blir liksom aldrig ett bra tillfälle att göra rent köket från grunden.

En annan sak att tänka på är det städskåp som bör finnas i köket. Hur ser inredningen av det ut? Kan den förbättras, så att det blir enklare att komma åt städsakerna, och att de tar upp mindre utrymme? Det är faktiskt något som kan göra riktig skillnad. Om alla de städsaker du behöver finns där i ditt städskåp, lätt tillgängliga, så kommer du också att använda dig av dem mer regelbundet.

Sopor

Kökssopor är något som måste tas om hand på ett bra sätt. Matrester, grönsaker, frukt och annat som blir liggande kommer definitivt inte att förgylla ditt kök så till vida att du inte tycker att bananflugor är mysiga att ha som husdjur. Det gäller därför att tömma soporna ofta och regelbundet, och inte vänta till sista minuten (som i allmänhet är några dagar för sent). Det kan man underlätta genom att skaffa sig bra källsorteringskärl till sitt kök, kärl som är praktiska och inte tar mycket plats. Att det ska vara källsorteringskärl är självklart; det är ju inte bara i köken vi ska hålla rent, utan även vår miljö behöver ju all hjälp den kan få.

Tvätta ofta

Kökshanddukar, grytvantar och andra tygsaker som du använder i ditt kök bör du tvätta så ofta som möjligt. För att förenkla detta så är det bra att ha flera stycken i reserv, så att man inte plötsligt inser att man har en gryta i ugnen, men ingen grytvante eller grytlapp till hands. Men alldeles oavsett: tvätta dina kökstextilier ofta och regelbundet. Dessutom i tillräckligt höga temperaturer. 40 grader är på tok för lite och snudd på meningslöst, och tvättmedlet i sig är inte alltid tillräckligt för att ta död på olika otäcka bakterier. 60 grader är ett minimum, och gärna mer än så. Om några av dina kökstextilier inte tål att tvättas över 40 grader, så bör du allvarligt överväga att byta dem – är de verkligen lämpliga att använda i kök om man inte kan tvätta bort bakterierna på dem?

Slit & släng

Sedan finns det ju disktrasor och diskborstar. Dessa kan även de bli ett problem om man inte håller efter dem. Risken finns ju att i stället för att göra rent, så fungerar diskborsten som en bakteriespridare, och det vore ju mindre lyckat. Diskborsten kan man rengöra på olika sätt, exempelvis genom att koka den eller köra den i eventuell diskmaskin för att få död på bakterier och annat otyg. Men diskborsten ska definitivt bytas regelbundet alldeles oavsett om man kokar den.

Vad gäller disktrasor så har de ibland pekats ut som kökets fiende nummer ett, och det är absolut sant. Det finns faktiskt de som använder samma disktrasa i köket i flera månader vilket är något som du absolut inte ska göra. Disktrasornas livslängd i köket mäts i dagar, inte i veckor. Men du behöver inte slänga dem; efter att de fullgjort sin tjänstgöring i köket kan du exempelvis använda dem i badrummet i stället.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk