031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Förvaring av knivar - Klassiskt knivblock eller moderna lösning?

knivar på magnetblockAtt förvara sina knivar är inte alltid det enklaste, i alla fall om du dels vill att de ska behålla sin skärpa så länge som möjligt, och dels finnas lätt tillgängliga när de behövs. Ett vanligt alternativ är då knivblock, vilka kan se ut och fungera på lite olika vis. Dels så finns det magnetblock (eller magnetremsor) och dels finns det ”klassiska” knivblocket, ofta i trä, med ”fack” där man sticker ner knivarna. Vilken metod som passar dig bäst är inte helt självklart, utan det beror i mångt och mycket på hur ditt kök ser ut och hur det är uppbyggt. Att borra fast magnetremsor i en köksvägg är inte alltid en bra lösning, av rent estetiska skäl, medan det kan vara svårt att hitta ett bra ställe att placera ett traditionellt knivblock på.

Magnetblock/magnetremsa

Hålla fast knivar med magneter, antingen monterade på ett block eller fästa direkt på väggen, är ett enkelt sätt att snabbt få tag på just den kniv som man är ute efter. Det problem som kan uppstå med magneter är om du är lite slarvig och sätter tillbaka kniven utan att helt rengöra och torka den. Om kniven inte är helt torr kan det leda till att den missfärgas när den sitter på magnetremsan. Givetvis är det så att du alltid ska rengöra dina matlagningsknivar efter användning, men det är lite extra viktigt om du använder dig av ett knivblock med magneter eller en magnetlist. Är du extra noggrann så är magneter nog det behändigaste och mest lättillgängliga sättet att förvara dina knivar på. Det gäller inte minst eftersom du direkt ”ser” vilken kniv som är vilken. I ett vanligt knivblock eller en kökslåda är det i huvudsak handtagen som sticker ut, och de kan ju ofta vara förvillande lika.

Klassiskt knivblock

Ett klassiskt knivblock är ett vanligt sätt att förvara köksknivar på och fungerar helt enkelt genom att du sticker ner dem i ett block med en mängd olika fack i. Allt som sticker upp är då endast handtagen. Klassiska knivblock kan tillverkas i många olika material, men det normala är att det i alla fall på ”insidan” är utformat så att knivens egg skonas så mycket som möjligt. Nackdelen med knivblock är, som tidigare nämnts, osäkerheten. Du kommer i huvudsak att se handtagen, vilket kan göra det svårt att få tag på rätt kniv direkt. Klassiska knivblock är också bökigare än magneter och tar vanligtvis upp mer plats.

Kökslåda

Det absolut enklaste är att förvara dina knivar i en kökslåda, och det är just det som används i flertalet svenska hushåll. Att förvara dina knivar i kökslådan är också på många sätt och vis det sämsta alternativet, lite då beroende på hur många köksknivar du har och använder. Enkelt uttryckt: ju fler knivar och desto mer avancerade rätter du lagar, desto större fördel att använda ett alternativt förvaringssätt som ett knivblock med eller utan magneter. Det gäller speciellt om du bara placerar knivarna huller om buller, då eggarna lätt kan stötas mot varandra och därmed förlora en del av sin skärpa.

Skribent: Anders Karlsson

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk