031 - 381 46 00

Välj rätt dörrhandtag

Det är inte helt lätt att välja rätt dörrhandtag och det är lätt hänt att det blir fel. Det finns många olika saker att tänka på, och som kan innebära att man måste kompromissa på olika sätt – ett dörrhandtag som ser bra ut är kanske inte det allra mest bekväma eller praktiska och tvärtom. Att sedan dörrhandtag och dörr ska passa ihop gör det hela ännu lite svårare. Om dörrhandtag och dörr skär sig mot varandra kommer det genast att märkas och det på ett väldigt negativt sätt. Dörrhandtag kan också betyda flera olika saker, och det som vi till vardags kallar dörrhandtag är egentligen ett trycke eller dörrtrycke. För privatbostäder är det den absolut mest vanliga formen av dörrhandtag och det är därför inte konstigt att de används synonymt.

Dörrhandtag - mer än bara dörrhandtag

Det är inte så konstigt som det låter. En dörrs handtag är ju intimt sammankopplat med låset. Inte alla innerdörrar har lås, men de flesta, och detta lås måste ju harmoniseras med handtaget utseendemässigt. Detta görs enklast genom en vredbricka, som även kallas nyckelskylt. Detta är den ofta runda metallskivan som sitter framför låsmekanismen och skyddar den. Inte alla dörrar har en sådan, även om de borde då den fyller två funktioner: dels gör den att låset ser finare ut, och dels skyddar den dörren och låset.

Modern eller gammaldags?

Om man föredrar ett mer modernt utseende eller en mer ”klassisk” är givetvis en fråga om tycke och smak. Gammaldags handtag är ofta mer ”utpyntade” och i olika material, som till exempel trä. Handtag i modern stil är oftare i glänsande metall och har ett ”renare” utseende. Men även moderna dörrhandtag kan vara lite sirliga och böjda, och det handlar inte enbart om raka linjer, något som en del tycker kan bli lite tråkigt.

Vilket som passar bäst avgörs också till en viss del av dörren; till en riktigt gammal och utsmyckad trädörr kanske inte ett glänsande metallhandtag passar in helt. Men till de flesta dörrar kan man hitta handtag i båda stilarna som passar in, och det finns ingen anledning till att känna sig låst. Materialet i moderna handtag är ofta stål och annan metall, vilket är en fördel ur hållbarhetssynpunkt.

Vad kostar dörrhandtag?

Priset för dörrhandtag sträcker sig från en hundralapp upp till runt femhundra kronor för ”vanliga” handtag. Det finns mer exklusiva dörrhandtag som kan vara dyrare än så, men det hör till ovanligheterna. Egentligen finns det inga skäl till att du inte ska kunna hitta precis det dörrhandtag du vill för högst 2-300 kronor. Kvalitetsskillnaden mellan billigare och dyrare dörrhandtag är inte heller speciellt stor, och det finns ingen anledning att känna att man måste lägga ut femhundra kronor för att försäkra sig om att man får ett riktigt kvalitetshandtag.

Alternativ till dörrtrycken

Dörrtrycken är som redan påpekats det dominerande när det gäller dörrhandtag i dag. De två huvudsakliga alternativen är dörrvred och dörrknoppar. Dessa två är relativt ovanliga till dörrar, men köksluckor är ofta försedda med dörrknoppar, liksom ibland även garderober. Dörrvred liknar till viss del dörrtrycken, med den skillnaden att i stället för att trycka så vrider man för att öppna. Dörrvred upplevs av många som inte lika bekväma att använda som dörrtrycken, men är definitivt ett intressant alternativ om du vill ge dina innerdörrar en unik karaktär.

Skribent: Anders Karlsson

1 kommentar

Pgl6 månad sedan
Material?
Utmärkt
1216 Kundomdömen påTRUSTPILOT
Birgitta
3 dagar sedan
Snabb leverans
Bra hemsida, lätt att beställa, snabb leverans. Rekommenderas!
Dick Åström
3 dagar sedan
Föredömligt snabb och pålitlig service.
Föredömligt snabb och pålitlig service.
Anders Sværke
4 dagar sedan
God service og hurtig svar på …
God service og hurtig svar på henvendelser. Hurtig og præcis levering. Absolut en god oplevelse.
Solveig
5 dagar sedan
Handtag
Mycket bra allt stämde med leverans, snabbt!!!! Och ett jättebra pris!!!!
Johan Gund
5 dagar sedan
Snabb o korrekt leverans
Snabb o korrekt leverans Tack
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk