031 - 381 46 00 - Tid 10-14

LED-spotlights & downlights för bänkbelysning i kök och badrum

Att använda LED-lampor som grund i sitt kök eller badrum är idag mer eller mindre standard om man monterar nytt eller byter ut sin nuvarande belysning. Oavsett om det är spotlights under ett köksskåp, över en köksbänk eller i taket så är LED-belysning det mest effektiva ur både ekonomi och miljösynpunkt. De LED-spotlights/downlights som du köper hos oss är enkla att montera med snabbkontakter, du behöver inga kopplingsscheman eller andra konstiga verktyg för att montera dessa. Helt enkelt riktigt smidig bänkbelysning och diskbänksbelysning för ditt kök och badrum.

Fördelen med att montera LED idag är dels att du får ett bättre ljus men också att du får en bättre ekonomi i din belysning. Anledningen är att tekniken drar betydligt mindre ström än dina föregångare och bänkbelysning över diskbänk och köksbänk är något som används ofta och flitigt.

 

Populära produkter i underkategorierna

Vilket avstånd för att LED-lamporna skall ge bra ljusstyrka?

Vilket avstånd man bör montera lamporna i beror på om du skall montera dom i taket i ett vardagsrum, under skåp i köket eller i taket på kök eller badrum exempelvis. Nedan kan du läsa lite om generella rekommendationer som vi lämnar när det gäller avstånden mellan våra LED-lampor i dess olika användningsområdena. När det gäller bänkbelysning i kök och LED-spotlights som skall monteras i badrum är det viktigt att du använder en LED-lampa med säkerhetsklassning IP44 eller högre. Det gäller även andra utrymmen där lampan kan bli utsatt för hög fuktighet såsom tvättstugor och liknande.

Diskbänksbelysning och allmän bänkbelysning i kök

avstånd på bänkbelysning i kökOm vi fokuserar diskbänksbelysning och allmän bänkbelysning i kök så bör man ha cirka 30-40 centimeter mellan varje lampa för att det skall blir riktigt bra arbetsbelysning på diskbänken. Alla våra LED-downlights är dimbara så har du ingen dimmer på väggen men behöver en liten så har du vår dimmer Pix som löser problemet åt dig. Ibland vill man också ha möjligheten att kunna dimra ner så det blir lite mysigare belysning än när diskbänksbelysning lyser i full styrka.

När du skall montera våra LED-downlights så finns det två olika sätt att göra detta på. Det enklaste är att man monterar dom utanpåliggande direkt i överskåpets undersida och då köper man till en distansring eller hållare som vi också kallar det. Den skruvar man fast i överskåpet med medföljande skruv och sedan är det bara att klicka i lampan där.

Detta är ett väldigt enkelt och bra alternativ om du till exempel har en smyglist monterad på överskåpet. Det andra sättet är att man fäller in downlightsen genom att borra ett hål i överskåpets undersida och på det sättet "gömmer" lampan så den sitter inne i skåpet istället. Detta kräver att man borrar hål enligt instruktionen för produkten så man får ett perfekt hål där lampan passar in.

Takbelysning med LED för kök, badrum och andra rum

Alla våra lampor är godkända och mer därtill att användas för montering i tak så det fokus du har bör läggas på att undersöka vad som finns innanför ditt innertak och att du bestämer dig för vart eventuell dimmer eller knapp skall sitta. Generellt rekommenderar vi att man sätter LED-lamporna med ett avstånd på cirka 120 centimeter från varandra för att få en bra inomhusbelysning från taket. Är det ett vardagsrum eller sovrum där du inte har behov av riktigt bra arbetsbelysning kan man öka avståndet något.

Se också till att köpa tillräckligt många/långa förlängningskablar till den lampan du skall ha eftersom alla våra lampor kommer med enkla snabbkontakter. Skall du montera vår LED-belysning på andra sätt än med våra förlängningskablar och den stickkontakt som sitter på transformatorn du köper till rekommenderas att du tar hjälp av en behörig elektriker.

Jag behöver en väggdimmer till era LED-spotlights, vilken skall jag välja?

Detta är en fråga vi ofta får, det är ju inte alltid vår LED-dimmer PIX passar in där du skall ha din dimmer. När det gäller våra LED-spotlights så är samtliga av dom dimbara och det du behöver är en dimmer som är byggd för just LED och som har elektronisk styrning. När det gäller inkoppling av en lösning där en annan dimmer än vår egen PIX så rekommenderar vi att du tar hjälp av en elektriker för att få det hela rätt och säkert. En elektriker kan också rekommendera vilken dimmer du bör köpa för att det skall fungera på bästa sätt och hålla lika hög kvalitet som våra LED-lampor.

Om du skall fälla in LED-spotlights i taket så är det viktigt att du väljer LED av hög kvalitet, ofta är det trångt och svårt att komma åt för att byta lampor efter att de väl är på plats. När du monterar LED i taket, försök göra installationen så att du så enkelt som möjligt kan komma åt och byta ut både spotlights och transformatorn. Livslängden på LED är betydligt längre än för klassiska spotlights men när den väl slutar fungera måste du byta hela armaturen så därför är det bra att tänkt till så mycket som möjligt redan från början.

Badrummet – LED-belysning - Är det någon fara eller är det enkelt?

duschmunstycke med ljusBadrummet är en plats i hemmet som vi sällan ägnar många tankar till. Det är synd, för på många sätt och vis är det den viktigaste platsen i vårt hem. Tänk efter! Hur ofta är du helt och hållet naken hemma? De flesta gångerna är det utan tvekan i badrummet. Men ändå, hur ofta tänker du på att ditt badrum leder tillräckligt med elektricitet för att döda dig? Inte tillräckligt ofta, vågar vi påstå. Elektriciteten i ditt badrum är extremt viktig, men ändå talas det om den väldigt sällan. Vad vet du egentligen om säkerheten i ditt badrum, hur mycket elektricitet som är säkert och på vilka avstånd från kranarna?

Vilka regler gäller?

Det grundläggande för att undvika dödliga skador i badrummet är de olika regler som gäller. Badrummet är indelat i olika zoner, beroende på hur utsatta för vatten de är. Zon 0 är i princip den del av badrummet som är helt täckt av vatten, exempelvis under en kran. Zon 1 är nära de utrymmen där vatten strömmar in, zon 2 ytterligare ett steg bort, medan zon 3 täcker resten. Zon 3 är nära nog ett torrområde men inte riktigt. Elektricitet i detta område måste fortfarande följa vissa regler, och det är inte lika säkert som riktiga torrområden.

Vilka är farorna?

Vatten leder elektricitet, vilket är den huvudsakliga orsaken till att problem kan uppstå. Vi förstår alla att det är en dum idé att hälla ett glas vatten på vår laptop: det kommer att spraka och gnistra och sedan dör den. I ett badrum är det ännu värre. Den mänskliga kroppen fungerar som en ledare, och leder den dödliga elektriciteten genom kroppen. Att ligga i ett bad och släppa ner en elektrisk apparat i det är livsfarligt. Det är faran med badrum: lampor och annan elektrisk utrustning som inte är tillräckligt säkrad kan ge en livsfarlig chock.

Vad kan man göra?

Till att börja med, se till att all elektrisk utrustning i badrummet har rätt IP-klass. IP-klass berättar hur pass vått ett utrymme kan vara och det är fortfarande säkert att installera sakerna. IP-klass 44 är vad du ska använda i ett utrymme som är mycket vått, utan att vara helt vattentäkt, till exempel. IP-klass 44 är vad som fungerar i de flesta badrum, om du inte ska installera någonting alldeles ibadkaret eller under en kran. Lägre skyddsklass än IP-44 fungerar dock också, men ska vara lite mer avlägsnat från vattnet i badrummet.

Ytterligare en sak att tänka på är att bygga badrummet säkert från grunden. Många av oss får ett badrum på köpet, så att säga, när vi skaffar en lägenhet. Men för andra så är det en bra idé att bygga eller renovera badrummet så att det är så el-säkert som möjligt. Om du har möjlighet så se till att ditt nya badrum är så pass el-säkrat som det bara går. Riskerna med äldre badrum, eller badrum som inte byggts tillräckligt bra är stor. Det är svårt att hitta belysning med tillräckligt hög IP-klass och vi bör minimera riskerna så långt det går.

Inred badrum och kök med rätt LED-belysning

bänkbelysning / spotlights över diskbänkHar du tänkt på hur lika många hem egentligen är? Det är kanske inte så konstigt - snarare helt naturligt. Vi inspireras av varandra och trender skapas, och vips har en våg av liknande uttryck spridit sig över tusentals hem runt om i landet. Det är därför helt naturligt att man fängslas av grannens inredning, tänka att man vill kopiera allt rakt av. Det är dock viktigt att stanna upp om man känner såhär och inte underskatta sitt egna uttryck. Utgå från din befintliga inredning istället och fråga dig själv hur du kan sno enstaka detaljer från inredningsmagasin, bloggar eller i detta fall grannen.

Tips för ditt sätt att inreda

En följdfråga kan då bli denna; hur ska man egentligen inreda sitt hem? Efter det som är “mainstream” och sedan förnya med trender - men var kommer då det unika och personliga in i bilden? Det finns givetvis inget klart svar på denna fråga, men ett gott råd kan ändå vara att inreda enligt följande:

Praktiskt

Det du inreder med ska fungera i din vardag. Trimmar du ditt skägg eller sätter in linserna på morgonen kanske det är nödvändigt med belysning som är starkare i badrummet, samtidigt som du kanske också behöver ha en mer dämpad belysning för ditt hemmaspa. Tänk därför praktiskt i första hand!

Det är så lätt att förföras av mintgrön fåtölj som får ögat att göra volter av lycka, men hur skön är den egentligen när du trött rasar ihop i den en torsdagskväll efter jobbet? Förlora därför aldrig det praktiska utan utgå från att inredning ska vara funktionell - men givetvis samtidigt också estetisk.

Personligt

Ditt hem ska också spegla dig. Om du gillar den skandinviska och enhetliga stilen som många hem är inredda efter runt om i landet - inred då därefter! Känn alltså inget tvång att personligt måste vara lika med unikt. Personligt innebär att det är inredning som du som person känner dig bekväm och trivs med.

Trendigt

Gillar du att hänga med i trender kan du sedan snappa upp det som du personligen gillar och förnya med då och då. Märk väl ordet personligen  - du ska tycka om det, och inte inreda enligt ett visst mönster bara “för att”!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk