031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Skötselråd Beslag/Handtag/Köksknoppar

Knoppar och handtag i Aluminium

Handtag och knoppar i Aluminium rengör du bäst med en mjuk trasa fuktad i vatten och möjligen en milt rengöringsmedel som är anpassat för ändamålet. Var noga med att få bort alla rester av rengöringsmedelt om detta har använts med kallt vatten och eftertorka med en torr trasa eller handduk. Är du det minsta osäker på rengöringsmededlet är det bra att prova på en icke synlig yta. Putsa gärna med en microfiberduk. I de allra flesta fall är detta den ända rengöringen som behövs.

Använd aldrig starka och frätande rengöringsmedel.

Använd aldrig stålull eller svamp som repar.

Vid kontakt med andra metallan kan det uppstå korrosion. Om handtagen sitter i fuktig miljö eller om den skyddande oxidytan nöts bort till exempel. Detta gäller till exempel vid eventuell kontakt med koppar och järn.

Knoppar och handtag i krom

Handtag och knoppar i krom rengör du med mjuk fuktat trasa. Gärna en microfiberduk. Om du måste använda rengöringsmedel så var noga med att använda en mild produkt och efterskölja med kallt vatten. 

Eftertorka med en torr handuk eller trasa.

Vid osäkerhet provar du först på en icke synlig yta.

Använd aldrig starka rengöringsmedel.

Använd aldrig stålull eller vass svamp.

Kökshandtag och möbelknoppar i mässing

Mässingshandtag och mässingsknoppar rengöres med en mjuk och fuktad trasa. Undvik starka och frätande rengöringsmedel. Måste detta användas så använd dig av ett milt medel och pröva gärna först på en ej synlig yta på beslaget. Skölj noga med kallt vatten samt eftertorka med en torr trasa eller handuk.

Mässingsprodukter är oftast klarlackade eftersom metallen är käsnlig för korrosion. Använd därför aldrig starka medel med slipmedel i eller stålull. Förutom att det kommer att ge fula märken på prdoukten så förstör du ockdå den skyddande lackytan.

Beslag och knoppar i nickel

Beslag och knoppar i materialet ncikel rengör du med mjuk fuktad trasa i vatten och eventuellt ett  mcyket milt rengöringsmedel väl anpassat för ändamålet och utan slipmedel eller tvållösning.

Avlägsna rengöringsmedlet mycket noggrant och torka med en mjuk och torr trasa eller handduk.

Prova gärna på en ej synlig yta innan du eventuellt använder dig av rengöringsmedel.

I de allra flesta fall räcker det med att putsa beslagen med en microfiberduk.

För att ytan på dina kökshandtag och möbelknoppar i nickel skal behålla sin lyser och undvika fläckar bör du rengöra dessa regelbundet.

Köksknoppar i porslin

Torka dina porslinsknoppar med en handuk eller trasa fuktad med ett milt rengöringsmedel. Du undviker förstås starka, frätande och slipande rengöringsmedel.

Undvik också stålull och fibersvampar.

Eftertorka med en torr trasa.

Möbel- och kökshandtag samt knoppar i Rostfritt stål

Handtag i rostfritt stål (SS) rengör du med en mjuk trasa som är fuktad med vatten och möjligen ett mycket milt rengöringsmedel som är anpassat för interiör. Rengöringsmedlet får ej innehålla frätande eller slipande lösningar.

Avlägsna eventuellt rengöringsmedel noggrant med kallt vatten och eftertorka produkterna noggrant med en torr och mjuk handuk.

För att en rostfri yta skall behålla sin lyster och utseende och för att undvika korrosionsangrepp måste rengöring utföras regelbundet. 

Missfärgningar och beläggningar på handagen kan komma att uppstå på den rostfria produkten om tex vatten eller lösningar av syntetiska tvättmedel tillåts att indusnsta på materialets yta.

Svart / vit lackerade kökshandtag och köksknoppar

Rengör handtag och knoppar som är vit och svart lackerade med en mjuk fuktad trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel om detta verkligen behövs. Viktigt att rengöringsmedlet ej innehåller slipmedel eller tvållösning. Avlägnsa allt rengöringsmedel med kallt vatten och torka nogsamt med en mjuk och torr trasa. Detta steget är viktigt för att den lackerade ytan på handtag och knopp skall bibehålla sin lyster samt undvikandet av lokala kossosionsangrepp. Rengöring av produkterna bör ske regelbundet. Missfärgningar och beläggningar kan komma att uppstå på den lackerade ytan och tex vatten eller lösningar med syntetiska tvättmedel tillåts industa på materialens yta.

Zamak/Zink

Rengöres bäst med microfiberduk som du putsar beslagen med.

Vill du använda medel måste detta vara milt och avsett för ändamålet samt ej innehålla slipmedel.

Avlägsna rengöringsmedel noggrant med kallt vatten.

Eftertorka nogsamt med torr mjuk trasa.

Använd ej starka, frätande eller slipande medel.

Kemisk ren Zink är motståndskraftig mot luftens syre i en torr innomhus miljö. I en fuktig miljö korroderar ytan och det bildas en gråaktig yta som skyddar vidare mot korrosion. Zink är känsligt för galvanisk korrosion i kontakt med vissa metaller som koppar och järnm.

Kökshandtag i trä

Rengör med mjuk trasa fuktad i vatten och ev. milt avsett anpassat rengöringsmedel eller mild tvållösning.

Eftertorka med torr trasa.

Lätta fläckar kan tas bort med en svamp fuktad i vatten eller mild tvållösning, alt. med ett fint sandpapper.

Vid osäkerhet prova först på icke synlig yta. Använd inga starka, frätande rengöringsmedel.

 

 

 

 

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk