031 - 381 46 00 - Tid 10-14

En vass kökskniv ger dig godare mat!

De senaste åren så har köksknivarna fått en allt viktigare betydelse i de svenska köken. De anses göra matlagningen lättare, roligare och kan till och med få maten att smaka godare. Anledningen till att populariteten ökat är för att männen har tågat in i de svenska köken. Det har gjort att hushållen köper dyrare och bättre knivar, eftersom män ofta är fixerade på prylar och status och tycker det är värt att betala pengar för dyrare och mer välfungerande redskap. Det är en statussymbol, att ha en samling avancerade knivar hängande synliga på väggen.

Idag finns många olika sorters knivar som används till olika specifika ändamål, till exempel ostronknivar, urbeningsknivar, laxknivar och så vidare. Dock så köper många avancerade knivar men sedan vet man inte riktigt vad de ska användas till och så hänger de där på väggen år ut och år in. Då är det bättre att satsa på några knivar av bra kvalité som man är säker på att man kommer använda.

Det viktigaste när man använder en kniv är att den är vass, det gör matlagningen roligare och lättare eftersom det går smidigt att skära. Dessutom så undviker man att skada fibrerna i maten när man lagar maten, om du till exempel skär en stek med en slö kniv så skadar man köttfibrerna och ytan förstörs. När ytan förstörs så rinner saften ut och man får sedan en torr köttbit till söndagsmiddagen.

Man har utfört tester på morötter för att jämföra effekten av slö kniv och en vass kniv. Man skar en morot med en slö kniv, en annan med en vass kniv för att sedan koka dessa separat exakt lika länge. Resultatet visade att de morötterna kokade med den slöa kniven gav blaskigare och mindre smakrika morötter. Resultatet av dessa testet förklaras av att snittytan har skadats och morötterna har då sugit åt sig vatten på ett annat sätt än de morötterna som inte har en skadad snittyta.

De bästa knivarna kan man köpa i Japan, dessa knivar har en snävare vinkel än de knivarna som vi är vana att se här i Europa. Dessutom så är knivarna gjord av hårdare stål vilket gör att de håller skärpan längre.

1 kommentar

Kristina DanielssonMer än 9 år sedan
Ja, jag håller med. En vass och bra kniv har en viktig roll inom matlagning. Japanska grönsaksknivar är min absoluta favorit och är nog den kniv jag använder allra mest i köket.
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk