031 - 381 46 00

Tjockbottnad kastrull - Vad innebär det?

tjock botten kastrullDom flesta av oss har en eller flera gånger i ett recept eller liknande läst att man skall använda en tjockbottnad kastrull, det står i nästan alla recept för knäck till exempel. Men vad är då egentligen en kastrull med tjock botten och vad är syftet med den?

Anledningen till att man skall använda kastrull med tjock botten är för att värmen skall sprida sig jämt över hela kastrullen när man kokar upp eller smälter något i den. Med en jämn värmespridning så får allt som är i kastrullen lika mycket värme på sig medan man i en kastrull med tunn botten inte får samma jämna spridning av värmen.

Idag löser man det på annat sätt - så kallad sandwichbotten

På alla kastruller och grytor man köper hos oss är det en så kallad sandwichbotten som har två syften. Dels ser den till att värmen fördelas jämt över hela kastrullen och dels göra det möjligt att använda kastrullerna på spisar som är av induktionstyp och därmed fungerar med hjälp av magnetism.

Så idag behöver du inte ha någon "tjockbottnad kastrull", du köper vilken som helst och funktionen som en kastrull förr i tiden gjorde med en tjock botten görs idag med teknik istället. Tre lager av olika metaller i botten på kastrullen gör att värmen sprider sig jämt över hela kastrullbotten så du enkelt kan koka knäck hemma i köket.

Som en liten bonus tar vi faktiskt med ett recept på just knäck där det faktiskt står att du skall använda just en kastrull med tjock botten.

KNÄCK

Lär dig hur man gör knäck när den är som allra godast! Detta är det klassiska receptet på knäck med mandel och ströbröd i smeten.

Receptet gäller för 75 st

Ingredienser

  • 2 dl Arla® vispgrädde

  • 2 dl ljus sirap

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl skållad, hackad mandel

  • 2 msk ströbröd

  • 2 msk Arla® Svenskt Smör

Gör så här:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.

Receptet kommer från ARLA.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Utmärkt
1928 Kundomdömen påTRUSTPILOT
ma
2 dagar sedan
Bra service och snabb leverans
Kastell Carola
3 dagar sedan
Bra på pris å leverans.
Åke Söderberg
4 dagar sedan
De fungerade exakt som förväntat.
Annika
4 dagar sedan
Snabb leverans. Fina handtag
Kund
Augusti 1
Supersnygga handtag, är jättenöjd
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk