031 - 381 46 00

Rengöra / Skötsel av din gjutjärnspanna

Om du har en gjutjärnsstekpanna hemma så har du en kamrat som du kan hålla liv i riktigt länge om du tar hand om den på ett bra sätt. Många tycker att gjutjärnspannor är det bästa som finns när man jämför med stekpannor i andra material medan en del tycker att de andra materialen är bättre. Jag tycker alla de olika materialen har sina fördelar och personligen har jag nog faktiskt min gjutjärnspanna som favorit. Jag gillar helt enkelt de stekegenskaperna som en sådan panna har bäst.

Men om något har bränt fast i min gjutjärnspanna då?

skötsel / rengöring av gjutjärnsstekpannan

Ja, detta är ju oftast nackdelen som man kan uppleva med en stekpanna som är i gjutjärn, maten bränner lättare fast i en sådan panna jämfört med en rostfri eller aluminiumpanna med någon tekniskt högutvecklad beläggning på. Men misströsta icke, det finns lösningar för att få din gjutjärnspanna så gott som ny igen.

Ofta händer det efter något års användande eller så, att stekpannan får lättare för att bränna fast maten än den haft tidigare. Detta beror oftast på att proteiner och fett har smugit sig in i porerna på stekpannan och det är detta som gör att maten lättare bränner fast än det gjort tidigare. 

Häll salt i såret! (Stekpannan alltså)

Ett av de mest vedertagna sätten att fixa till en gjutjärnspanna som tappat sin livsgnista är att använda salt för att få upp fettet och proteinerna som är orsaken till att det bränner fast på ett enkelt sätt.

Gör såhär:

 1. Häll ett tjockt lager med grovsalt i stekpannan
 2. Sätt på spisen på högsta temperatur och sätt stekpannan med saltet på den
 3. Låt stå 20-30 minuter, rör om och skrapa med en träslev eller liknande i botten med jämna mellanrum
 4. Töm ut saltet, du bör nu se att saltet sugit upp massa gojs och blivit grå/svart/brunt i någon fin blandning
 5. Låt pannan svalna något
 6. Täck botten med ett tjockare lager matolja
 7. Sätt på låg värme och låt oljan sakta "stekas" in i stekpannan under 30-60 minuter, se till att pannan inte "går torr" på olja. Fyll i såfall på med mer.
 8. Klart!

En viktig del i ovanstående är naturligtvis att aldrig lämna din gjutjärnspanna utan tillsyn. Precis som en läkare inte kan lämna den patient han utför en avancerad hjärnoperation på för att fika så kan du inte lämna din gjutjärnsstekpanna utan tillsyn när du skall förse den med nytt liv. Förstått?!

Vardaglig skötsel av din gjutjärnspanna

Troligtvis så kommer du också behöva underhålla din stekpanna i gjutjärn även i vardagen, trots allt brukar det ju räcka att göra ovanstående ingrepp på pannan en eller två gånger per år. När du skall diska din gjutjärnspanna efter normalt användande så är varmt vatten det enda du skall använda, en diskborste som är helt ren från diskmedel kan också vara händigt att utrusta dig med. Är du en sån där som använder disksvamp brukar jag bara rekommendera att du använder den mjukare sidan, den sidan som inte är något metallull på.

Skölj ur stekpannan med varmt vatten och används vid behov din diskborste, som är helt fri från diskmedel, för att få rent pannan. Torka sedan ur den med hushållspapper och låt den självtorka det sista, till exempel om du har väldigt låg eftervärme kvar på spisen så kan du utnyttja detta.

Jag hoppas med detta blogginlägg fått fram följande saker:

 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Använd inte på något sätt, av någon anledning diskmedel eller något annat konstigt på den
 • När det har knasat ordentligt och något bränt fast, så vet du nu vad skall göra
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • Din gjutjärnspanna kräver omtanke och omvårdnad
 • ....

Du behöver inte springa och köpa en ny gjutjärnsstekpanna för att din gamla har bränt fast lite, det finns husmorstips som detta för att lösa de flesta problemen och du kan ha din stekpanna som kamrat under lång tid framöver. Tack för mig! =)

 

20 kommentarer

Kina4 månad sedan
Gör jag fel? Ryker som om det brann i köket
Tord5 månad sedan
Stekpannans undersida kan med tiden bli svårt vidbränd, men med en vanlig excenterslip tas beläggningen lätt bort och den blir som ny.
Elzbieta5 månad sedan
Mkt effektiv sätt, rekommenderar den gärna
Fredde9 månad sedan
Mina pannor blev dessvärre inte bra alls efter denna metod. Bränner fast ännu mer. Kör andra svängen med grovsalt denna gång, kanske ger bättre effekt? Ett tips, lägg något över pannorna, det skvätter saltkorn som popcorn..
Anton11 månad sedan
Min skeppshult blev skev när jag körde den med salt och hög värme (11 på 12 gradig skala).
Elzbieta11 månad sedan
Mkt bra tips 👍
Djk1 år sedan
Vad betyder "låg värme" i det här sammanhanget? Jag har en spis med glashäll och sex steg. Jag körde på första steget. Gjorde jag rätt eller borde jag haft högre temperatur i inoljningsfasen?
Nette2 år sedan
Förr när jag sålde till hotell och restauranger så köptes mycket kaustiksoda och fick då veta att man gjorde rent gjutjärnsgrytor med detta, har gjort så med min stekpanna och den blev som ny, viktigt att skölja ordentligt och sen olja in. La min i en bunke med kaustiksoda o vatten.
janne2 år sedan
Jag gnider in botten på stekpannan med lite matolja efter rengöring. Funkar jättebra.
Lars2 år sedan
Kan man göra något åt pannan om den slagit sig och blivit lite skev?
Boogieman3 år sedan
@Mia - undvik olivolja. Den tåler ej särskilt höga temperaturer och blir "klibbig" bid uppvärmning. Kan tom "döda teflonets egenskaper" i tex bakmaskiner (trust me - i tried it) även om det i det fallet går att åtgärda enkelt.

(Överlag är olivolja bara bra till sallad och kalla rätter, en i min mening galet överreklamerad olja. Det finns oljor som har minst lika bra eller bättre smak utan att bära någon "exklusivitet-stämpel" - prova runt och smaka av :) )

Använd raps, kokos (min favorit), jordnöts-olja eller annan högtemp vamrpressad olja.
Skeppshult säger solros (varmpressad då gissar jag) http://www.skeppshult.com/sv/content/2-faq
De Buyer har sitt sätt och vill minnas jag läst druvkärne någonstans - högtemp det med (lite tillverkning i början - rätt simpel stans,. rivet heat process) https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=n4o_HbZvCMM&feature=emb_logo

Men i princip handlar det bara om att du skall använda en olja med hög rykpunk - tabell hittar du här
https://www.landleyskok.se/tips-trix/rykpunkt-oljor-och-smor

Denna metoden tänker jag testa på min nästa panna - galet fin Patina han fått till, i så fall är det linfröolja som gäller :)
https://www.youtube.com/watch?v=OXp6KRw_Qzo
Boogieman3 år sedan
@Elias - ja det är bara du. Om det sprätter brukar det vara vatten som kokar i olja, så jag gissar att du har lite för "fett järn" och inte torkat av vattnet efter diskning ordernligt innan du adderar salt. Att salt är fuktigt händer knappast i hemmet såvida du inte har extrema luftfuktigheter,. men i så fall klumpar sig saltet (likt det gör utomlands i asien eller andra område med hög luftfuktighet).

Prova finmalet salt direkt från snabbgroseen (billigaste du kan hitta duger fint) och se om det hjälper. Har du räfflad panna kan det vara lite mer bry att bli av med det men det går med massa papper och tålamod :) men om det finmalda inte blir brunsvart så har du ingen "igensatt panna" utan använder antagligen bara för lite fett och för låg temp när du steker. Det är inget långkoks-järn du arbetar med.
Boogieman3 år sedan
Sist jag kollade satt det inte metallull på disksvampar :)
Oavsett, med tanke på att det är en gjutjärnspanna gör det ingen skada att använda "ull-sidan".
Till skillnad från teflonpannor där man på sion höjd kan använda svampar med vitt ull, går det bra att använda även de mer "abrasive" gröna svamparna om något bränt fast på icke belagda järn.
Vid nästa stekning kommer ny olja som hettas upp och bygger en ny patina, utan att där är fastbrända rester som kan få saker att fastna.

Vad jag ännu är förundrar över varför alla rekomenderar korn-salt istället för finmalet. Hela tanken med saltet är att suga upp vätska och restprodukter från porerna. Då fin-salt är tätare än kornsalt suger det upp över en större yta. Min gissning är att det är en "gammal teknik" från tiden då finsalt var exklusivt. Idag är ju nästan kornsalt dyrare än finsalt :D så varför spara på det lilla ;)
Elias3 år sedan
Är det bara för mig som det sprätter saltflingor i hela köket?
Ysse3 år sedan
Men hur gör jag rent på utsidan
MiaMer än 4 år sedan
Tack för kloka råd :) ska genast sätta igång och handla grovt salt och matolja. Har bara saltflingor och olivoljor nu. Mitt problem är att mina gjutjärnsstekpannor är alltid bruna som oxiderade på insidan och släpper denna bruna geggan på allt som hamnar på dem :/ Hur blev de så här? Jo, extrema försök att få dem rena som misslyckades totalt. Min fråga är om saltet hjälper mot det bruna, jag vill få dem svarta och fina igen. Tack på förhand!
BNMer än 4 år sedan
Mitt erbjudande nedan är imte längre aktuellt. Jsg tackar alla er som visat intresse för mina pannor.
cissiMer än 5 år sedan
himla bra tips!!
BNMer än 5 år sedan
Jättebra artikel och råd för gamla gjutjärnspannor. Inte desto mindre skulle jag gärna vilja låta mina gamla stekpannor (30-40-tal) "ärvas" av någom-ra intresserade matöagare, innan mitt dödsbo slänger dem på tippen. Kontakta mig gärna
norberg.brita@gmail.com
CatsMer än 5 år sedan
Tack för tips och råd!
Utmärkt
2518 Kundomdömen påTRUSTPILOT
Eleonore
7 timmar sedan
Supersnygga handtag
Hanna Bonnedal
23 timmar sedan
Snabb leverans. Vinstället motsvarade förväntningarna och passade perfekt i överskåpet.
Carin
2 dagar sedan
Snabb leverans, snygg produkt
Eva Annika Nilsson
4 dagar sedan
Är mycket nöjd med de läderflärpar jag köpte. Ett gammalt köksskåp gjordes om till byrå. Skåpet målades, de gamla furaknopparna togs byttes ut mot läderflärpar. Lätt att sätta läderflärparna på plats.Vi fick en ny möbel, och är mycket nöjda!
Pasi
5 dagar sedan
leverans och mått helt perfekt
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk