031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Hälsosam bakning med rätt ingredienser och tillbehör

Associerar du bakning med osmickrande muffinsmidjor och ohälsosamma mängder socker? Då tror du fel. Bakning behöver faktiskt inte alls vara ohälsosamt – tvärtom. Idag finns det en uppsjö av recept som inspirerar till hälsosam bakning, och många gånger blir resultatet till och med godare än de onyttigare varianterna. Varför? Jo, använder man vaniljpulver istället för vaniljsocker blir smaken av vanilj mer intensiv, och en bättre choklad ger också en mer fyllig smak till dina bakverk.

Nedan har vi samlat lite tips på vad som kan vara bra att tänka om du vill baka nyttigt.

Rätt sak i skafferiet

Det lilla kruxet med hälsosam bakning, är ingredienserna. När du bakar nyttigt använder du sällan socker och vetemjöl som finns i var och vartannat skafferi, därför kan det vara en god idé att bunkra upp lite grann med hälsosamma ingredienser som ofta är förekommande. Tips på sådant som kan vara bra att fylla skafferiet med:

  • Nötter av varierande slag – cashewnötter, mandlar, paranötter, pekannötter
  • Mörk choklad, minst 70 % och raw kakao (en renare variant av kakao)
  • Kokosfett (säljs på burk)
  • Honung för sötning
  • Mandelmjöl (istället för vetemjöl)
  • Russin, dadlar och andra torkade frukter

Internet är din guldgruva

Istället för att irra omkring i din närmaste livsmedelsbutik för att hitta rätt produkt kan ett gott råd vara att inhandla dina ingredienser på nätet. Många gånger kan man dessutom finna smarta rabattkoder, så det behöver i slutändan inte bli så dyrt. Om du ändå tänker att det känns kostsamt med så många olika ingredienser, välj då att prova ett recept först. Tänk också på det du får – bra kvalitet kostar lite extra, och i gengäld slipper du köpa skräpmat eftersom nyttiga bakverk med all säkerhet kommer tillfredsställa dig mer än väl.

ugnsduk till bakningI köket – Smart ugnsduk för dina bars

Ett nybörjartips är att tillverka egna nyttiga bars, likt sådana som ofta säljs i butik. Till dem behövs det nämligen inte särskilt många ingredienser; oftast bara kokosfett, kakao, lite nötter, dadlar och vatten om du vill göra en klassisk energibar som smakar kakao. Ett hett tips för dessa är sedan att placera dem på en ugnsduk istället för på ett bakplåtspapper på din plåt, eftersom barsen inte fastnar på ugnsduken vilket de vanligen gör på ett bakplåtspapper då bars är ganska kletiga i sin konsistens. En ugnsduk kan du dessutom återanvända massor av gånger, samtidigt som din bakning blir ännu nyttigare eftersom du slipper smörja bakplåtspappret med smör eller olja. Lycka till i köket!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk