031 - 381 46 00

Två stekpannor behövs i köket!

Hur har du det med stekpannor i köket? Har du en, två eller ännu flera? I denna bloggposten tittar vi närmare på vad som egentligen behövs för att kunna steka ordentligt i ett vanligt kök, det kan vara hemma hos dig eller hemma hos mig, det spelar ingen roll.

Som vi avslöjar i rubriken så behövs det egentligen bara två stekpannor i ett kök, men det räcker inte med en stekpanna utan du behöver ha två. Anledningen är enkel, du behöver en stekpanna för den mat som skall stekas på lite högre temperaturer som till exempel en fin och tunn bit nötkött. Du behöver en stekpanna för den mat du steker som suger fett och/eller skall stekas med en lägre temperatur, ett klassiskt exempel på detta är när man steker potatis eller ägg.

Stekpanna för högre temperaturer

Den stekpannan du skall ha när du steker kött, den som skall tåla lite högre temperatur, kanske ge en fin yta och där du verkligen arbetar med råvaran, det skall vara en stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål. Dessa stekpannor tål oftast rejält med värme, kan oftast enkelt slängas in i ungnen för att steka klart och här får man inte vara rädd för att använda en klick smör. Eller två.

gjutjärnspannaDen klassiska gjutjärnspannan är något de allra flesta känner igen och som de allra flesta också använt, en halvtung stekpanna som brukar hålla över generationer om den håller bra kvalitet. Fördelen med en gjutjärnspanna är att den i stort sett tål precis vad som helst, du kan använda alla slags verktyg oavsett material och den ger en fin yta och god smak på det du tillagar.

Utseendet är i 10 fall av 10 att den är svart och sen finns den med lite olika höga kanter, du känner igen en gjutjärnspanna när du ser den.

Den andra modellen som ofta används för samma ändamål som gjutjärnspannan är stekpannan som är tillverkad i rostfritt stål. Här finns det ett antal olika modeller och tillverkare att välja mellan, hos oss hittar du Demeyere som är en mycket populär tillverkare.

stekpanna i rostfritt stål

När du skall välja stekpanna i rostfritt stål så skall du hålla ögonen på hur stekpannan är uppbyggd, att den har en flerskiktsbotten och att den fungerar på den spismodellen du har. Alla våra stekpannor fungerar på induktionsspisar men det finns massor av stekpannor i rostfritt stål som inte fungerar på just dessa spisar. Att det skall vara en flerskiktsbotten är viktigt för att det skall finnas aluminium i stekpannan, detta gör att du får en jämn värmespridning över hela stekpannan och minskar risken att det du tillagar steker fast.

Även för dessa stekpannor gäller det att inte vara rädd för att ta i en klick smör. Eller två. Men tänk också på att du steker köttbiten (det är oftast det man steker i dessa stekpannor) på rätt sätt, vänd den inte hela tiden utan vänta tills fibrena på den sidan du steker stängts innan du vänder. Försök helst att bara vända köttbiten en gång, då sparar du dessutom mer av smaken kvar i köttet då inte allting rinner ut i stekpannan.

Den andra stekpannan

"Den andra stekpannan" kan säkert också kallas något annat men det handlar om en stekpanna som har en beläggning som förhindrar maten att bränna fast och som i de allra flesta fall inte kräver något fett. Sen kan man ju tillsätta den där klicken smör bara för smakens skull, det brukar inte bli fel. Någon gång.

Här finns det också ett antal olika alternativ, det mest välkända är det som kallas för "teflonpannan" som för vissa också blivit ett skälsord. För 10-15 år sedan när teflonpannan lanserades så upptäcktes att beläggningen släppte ifrån sig ett giftigt ämne om man hettade upp dom för mycket eller skadade ytan genom att använda felaktiga verktyg (läs metall).

Idag ser det dock annorlunda ut, teflonpannorna som finns idag är fria från giftiga ämnen oavsett vad du gör med dom, dock kan du fortfarande inte använda annat än trä och plastverktyg på dessa stekpannor. Då riskerar du att förstöra den stora fördelen med stekpannan, just det att maten inte bränner fast. Just varumärket Teflon har idag ett antal konkurrerande beläggningar och på Exxents stekpannor hittar du flertalet olika märken med sina egna, unika egenskaper.

Men nu finns det också stekpannor med keramisk beläggning, AMT Gastroguss och Kyocera tillhör dom mer namnkunniga varumärkena som jobbar med just keramiska stekpannor. En stekpanna med keramisk beläggning är ofta tåligare än en "vanlig" teflonpanna vilket innebär en längre livslängd.

Stekpannorna som har en beläggning, oavsett om det är keramisk eller teflon eller något annat, används framför allt till råvaror som suger mer fett eller har väldigt lätt för att bränna fast. Ägg och potatis nämnde vi tidigare i inlägget som bra exempel, värma köttbullar, korv eller pytt-i-panna är andra rätter som denna stekpannan passar bäst till. För en barnfamilj är denna stekpannan i de allra flesta fall ett måste för att klara upp vardagsmatlagningen på ett enkelt sätt.

Finns det plats för en tredje stekpanna?

Nja, "vanlig" stekpanna behöver du faktiskt inte fler utan det är om du skall ha ett plättpanna eller pannkakspanna som är lite special för att göra just detta. För pannkakorna klarar sig de flesta med den vanliga stekpannan men plättar kräver ju sin form för att komma til sin rätt. Pannkakspannan har betydligt lägre kanter än vad en vanlig stekpanna har och är därför perfekt för det ändamålet men funkar också riktigt bra för att göra äggröra och omelett i.

Men bortsett från dessa två, nej, du behöver inte en tredje stekpanna säger jag.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Utmärkt
1928 Kundomdömen påTRUSTPILOT
ma
2 dagar sedan
Bra service och snabb leverans
Kastell Carola
3 dagar sedan
Bra på pris å leverans.
Åke Söderberg
4 dagar sedan
De fungerade exakt som förväntat.
Annika
4 dagar sedan
Snabb leverans. Fina handtag
Kund
Augusti 1
Supersnygga handtag, är jättenöjd
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk