031 - 381 46 00

Hälsosam matlagning med smart tänk

Marsmånad och solen kikar äntligen fram. Ett tag i byxorna och en ovälkommen valk visar sig, den är inte smickrande i det avslöjande vårljuset. Känner du också att vinterns utsvävningar i köket har satt sina spår? Lugn, att laga god mat behöver inte innebära flera kilo plus på vågen. Det handlar snarare om att göra smarta val i vardagen.

80/20-tänket

Känner du till 80/20-tänket? 80/20-tänket går ut på att man äter nyttigt 80 % av tiden, och tillåter sig att sväva ut 20 %. Det innebär i princip att veckan är striktare och att det sedan är fritt fram för sötsaker under helgen. Fördelen med det här sättet att tänka är att det är lättare att hålla sig hälsosam om man inte har några förbud - man vet att det är okej att sväva ut då och då. Motivationen hålls uppe under veckan och efter helgen är man också ofta peppad på att köra igång och äta nyttigt igen.

En del tycker dock att helgen kan “förstöra” veckans förtjänst, så känn efter och prova om den här metoden passar dig.

Unna dig det riktiga goda

Ett annat smart knep för att hålla midjemåttet i trim är att bara satsa på att njuta av det som är riktigt, riktigt gott. För att exemplifiera: Låt säga att det dukas fram semlor vid eftermiddagsfikat på jobbet. Om du egentligen inte är ett fan av semlor, utan kanske uppskattar att det motsvarar 3,5 på en skala upp till 5 - så avstå. Njut helt enkelt mer av det du tycker är riktigt gott, som motsvarar minst 4,5 av 5 på din skala. Fördelar? Du stoppar inte i dig massa onödigt skräp, men tillåter dig ändå att njuta av det du tycker är riktigt gott då och då. Den här metoden funkar för många, men den som uppskattar att allt är värt en 5:a får troligen vara lite mer disciplinerad och hålla emot fastän det kanske vattnas i munnen.

Hälsosamma alternativ

Riven squash som du blötlägger i kokande vatten några sekunder istället för pasta och blomkål istället för ris - alternativen för snabba kolhydrater är många. Åter igen kan du anamma samma tänk som ovan här. Fundera på vad det godaste är i en maträtt, låt säga att du ska äta en riktigt krämig gryta med fläskfilé. Troligen är det den som kommer få dina smaklökar att jubla - så laga, ät och njut av grytan men välj nyttigare tillbehör till. Det handlar helt enkelt om att sålla bort små kaloritjuvar som tillsammans utgör den där trista valken runt magen.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Utmärkt
2016 Kundomdömen påTRUSTPILOT
Liza S.
2 timmar sedan
Jättebra och praktiskt kryddställ. Ordning och reda i lådan nu. Snabb leverans.
Tina Tombrock
3 dagar sedan
Fina handtag, precis det vi sökte
Jan Roland
4 dagar sedan
Perfekt för mina behov
Maria S
5 dagar sedan
Mycket bra kryddhylla. Motsvarade förväntningarna perfekt.
KundHelens
6 dagar sedan
Snabb leverans. Så fina handtag är jättenöjd 🤗
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk