031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Slipa och bryna din kökskniv så lever den längre

De senaste årtiondena har vi mer och mer gått från ett samhälle där vi reparerade och byggde produkter som var gjorda för att kunna repareras till ett slit-och-släng-samhälle. De flesta produkterna du kan köpa hos oss på Barahandtag är produkter som har en lång livslängd, inte bara för att det är hög kvalitet utan för att det är så kallade sällanköpsprodukter.

Köksknivar är ett mycket bra exempel på produkter som man kan använda i väldigt många år och som går att reparera eller återställa den ursprungliga funktionen på flera gånger om. Detta görs framför allt genom två olika metoder, den ena är att man bryner sin kökskniv och detta görs oftast med ett skärpstål, även kallat skärpstav eller brynstav, och det är något man själv kan göra hemma i köket. Den andra metoden är att man slipar sin kökskniv, detta är mer avancerat än att bryna kniven och görs mer sällan så här kan man välja att skicka iväg kniven till en professionell knivslipare istället.

Att bryna sin kökskniv

bryna din kökskniv med skärpstålBeroende på vilken typ av kökskniv du har och vilket material du har så finns det två olika skärpstål du kan använda. Har du en keramisk kökskniv så använder du det som kallas för diamantbryne och har du en kökskniv i stål så använder man oftast ett keramiskt bryne även om ett diamantbryne kan fungera även här.

Anledningen till att det behövs ett diamantbryne för de keramiska knivarna är att materialet är så hårt att det kräver detta för att du skall kunna skärpa upp kniven utan att lämna in den. Men livslängden på dessa är långa, oftast håller de 10 år eller mer. Innehåller industridiamant och klarar av alla stål och de keramiska knivarna.

När du skall bryna din kökskniv så kan du tänka att du skall skära en tunn skiva ur brynet. Beroende på om det är en japanskt eller europeiskt slipad kökskniv så är vinkeln lite annorlunda. På en japansk kockkniv till exempel så är eggen oftast slipad i 15 grader per eggsida medan den europeiska slipningen ofta ligger runt 20 grader per eggsida. En japansk kökskniv har alltså en total eggvinkel på 30 grader medan en europeisk har 40 grader i fallet ovan. Detta är inte det viktigaste i bryningen med försök hitta en vinkel som ligger nära den slipningen som din kniv har.

Tänk på att hålla brynet stadigt, gärna mot ett bord eller bänk för att få stabilitet och lättare kunna hitta rätt vinkel. Sen för du kökskniven i cirklar eller fram och tillbaka över brynet med bladet i brynstavens riktning. Används gärna både ögon och öron för att hitta rätt vinkel och känsla när du bryner kökskniven. Träna gärna med en sämre kniv du inte är så rädd om tills du hittar rätt känsla.

Att slipa sin kökskniv

slipa din kökskniv med Per NilssonAtt slipa kökskniven är betydligt mer avancerat än att bara bryna upp den, det behöver också göras mer sällan vilket gör att många väljer att skicka in sin kökskniv till professionella knivslipare istället. Vi på Barahandtag rekommenderar Per Nilsson på Slipverkstaden som har många års erfarenhet av att slipa köksknivar för både restauranger, slaktare och privatpersoner. Professionella knivslipare använder alltid vatten i sin slipning för att förhindra att kniven påverkas av värmen.

Skillnaden mellan att bryna upp sin kökskniv och att slipa den ligger i syftet med arbetet. När man skall slipa en kniv så tar man fram en helt ny grundegg som man sedan bearbetar för att man skall kunna underhållsbryna den hemma i köket igen. För detta använder man oftast slipsten eller vattenbryne där man slipar kökskniven så att eggen är i slipstenens rotationsrikning. Har man en enkelslipad kniv så skall den bara slipas på ena sidan men de allra flesta köksknivarna är likslipade på bägge sidor och skall därmed slipas på bägge sidor.

När det gäller köksknivar med speciella blad såsom brödknivar och liknande rekommenderar vi alltid att ni skickar in knivarna till en professionell knivslipare då dessa är väldigt svåra att göra själv.

Vi hoppas med denna bloggpost att du förstått att om du köper en riktig kökskniv från början som du sköter om, bryner och slipar så har du en kökskniv du kan ha med dig under många år. Det är inte bara bra för din plånbok utan det är även bra för miljön.

Samtliga köksknivar du köper hos oss är knivar av mycket hög kvalitet och oavsett stål eller keramik så är samtliga knivar avsedda för att både kunna skärpas upp och slipas. Köper du en kökskniv och inte har ett skärpstål hemma så köp ett sådant samtidigt, skärpa upp kniven gör man ofta och det är en teknik du snabbt lär dig hemma med lite övning.

1 kommentar

ZachiaMer än 9 år sedan
Riktigt bra - job well done !!
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk