031 - 381 46 00

Behandling och skötsel av din skärbräda

De flesta skärbrädor i trä är obehandlade när du köper dom oavsett vilken typ eller vilket märke du köper, det gör att du bör behandla din skärbräda innan du sätter igång och använder den eftersom du vill ha så lång livslängd som möjligt på den. En riktig skärbräda i trä kan du ha riktigt länge om du sköter om den ordentligt och i denna posten tänkte vi dela med oss om hur man kan sköta sin skärbräda på ett bra sätt.

skärbrädekrämOm du använder skärbrädekräm så behandlar du skärbräda på kvällen genom att gnugga in så mycket kräm som möjligt i skärbräda och sedan låta den stå i 12 timmar för att den skall suga upp så mycket som möjligt. Efter 12 timmar tar du papper eller en torr trasa och torkar bort eventuellt överflöd från skärbräda och sedan är den klar att använda. Krämen innehåller bivax och mineralolja som inte härsknar och det som händer när man behandlar skärbrädan är att man täpper igen porer och håligheter vilket gör att bakterierna får mindre yta att fastna på.

Skall du använda skärbrädeolja istället för kräm eller kombinera de bägge så rekommenderas att du tar oljan före krämen. Du bör sedan löpande olja in din skärbräda var fjärde vecka efter en ordentlig rengöring för att hålla brädan så fräsch som möjligt. Anledningen till att du skall använda speciella produkter för att behandla din skärbräda är för att du inte skall få oljor eller krämer som kan härskna och ruttna på skärbrädan.

Vardagsskötsel och rengöring av din skärbräda

  • Diska alltid skärbrädan direkt efter användning, använd diskmedel och diskborste tillsammans med varmt vatten och skölj av med kallvatten. Dränk inte skärbrädan och spola inte mer vatten en nödvändigt, trä är ett levande material som man svälla och spricka om man dränker det i vatten och det är därför du skall diska din skärbräda för hand och inte i diskmaskin.
  • Torka av skärbräda med en kökshandduk eller papper och låt sedan brädan självtorka stående. Låt den inte ligga plant mot köksbänken och torka då det riskerar att underdelen som ligger an mot köksbänken inte torkar och drar till sig bakterier.
  • Använd ALDRIG disktrasan för att torka av din skärbräda, oavsett om den är tillverkad i plast eller trä.
  • Vinäger eller ättika har bra desinficerande egenskaper så detta kan du använda på en handduk för att torka av eller spraya på och sedan torka och skölja av för att enkelt och snabbt desinficera din skärbräda.
  • Grovrengöring av skärbrädan görs enklast genom att du strör på salt och gnuggar in detta ordentligt i skärbrädan med en rotborste eller liknande efter att du diskat den noggrant. Låt sedan skärbräda stå en halvtimme och skölj av den ordentligt så har du en ren och bakteriefri skärbräda. Glöm inte att olja in eller ta på skärbrädekräm efter du gjort en grovrengöring av din skärbräda.
  • Ett annat sätt att rengöra din skärbräda är att du strör ut salt över skärbrädan och sedan gnuggar hela skärbrädan med citron, citronen och saltet tillsammans gör att du får en bakteriefri och väldoftande skärbräda. Sköljs sedan skärbrädan med vatten och torka av/låt torka. Behandla sedan skärbrädan med olja eller skärbrädekräm för att skydda den och täppa igen porer och sprickor.

 

Emma Nordgren
Emma jobbar med Barahandtag och är oftast den du pratar med i telefon eller som svarar på dina mejl. Tycker om ljusa, fina kök och att ha riktiga verktyg i köket att arbeta med. Älskar det lilla som gör skillnaden mellan en nöjd kund och en riktigt nöjd kund!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk