031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Gör din egen havremjölk - Eller drick vanlig mjölk

havremjölk - havreDet finns personer idag som har problem med laktos och för dessa och de som tycker att havremjölk smakar bättre delar vi här med oss av ett recept på hur du gör din egen havremjölk.

Vi vill vara helt klara med att vi på Barahandtag älskar svenskt lantbruk och är lite extra förtjusta i riktig svensk mjölk. Om du tycker om havremjölk så gör du bäst i att göra den själv, dels blir den mycket godare och dessutom betydligt billigare än den som kommer från Oatly och liknande tillverkare. Läs mer om havremjölk eller havredryck som det också kallas på www.havredryck.nu.

Det här behöver du:

  • 3 dl svenska havregryn, gärna ekologiska
  • Vatten
  • Salt
  • 2-3 msk svensk rapsolja, gärna ekologisk

Eventuellt kan du tillsätta en gnutta vaniljsocker, kanel eller något annat du tycker om för att få en touch av något annat i smaken och göra smaken lite lenare.

Såhär gör du:

  1. Täck havregrynen med vatten och låt stå cirka 12 timmar
  2. Häll av eventuellt kvarvarande vatten, alternativt sila ut vattnet så det blir en gröt kvar
  3. Lägg gröten i din blender
  4. Tillsätt rapsolja, eventuellt salt och andra smaksättare du vill använda
  5. Tillsätt 9 dl vatten
  6. Mixa 3-5 minuter och tillsätt eventuellt lite mer vatten
  7. Sila innehållet med en bunke under en mycket fin sil alternativ filtrera innehållet
  8. Kyl!

Sisådär! Nu har du tillverkat din alldeles egna havremjölk, använt bra, lokala och förhoppningsvis ekologiska produkter för att skapa din egen havremjölk. Minst lika god som den du köper i affären och defintivt mycket billigare.

 

2 kommentarer

Lilja9 månad sedan
Vad med resterande ”gröt”?
Britt2 år sedan
Varför slår man ut det första vattnet? Då åker näringen ut?
Produkter
Övrigt
SvenskaDansk