031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Ny bloggare och nytt recept!

På Barahandtag är vi idag riktigt stolta över att presentera ytterligare en bloggare som ansluter sig till oss. Det är Kajsa Johansson som också driver bloggen Elvafika som kommer dela med sig av recept på diverse smaskigheter hos oss och på sin egen blogg. Vi hälsar Kajsa välkommen och läs hennes presentation nedan följt av hennes första recept hos oss! 

Kajsa Johansson"Mitt namn är Kajsa Johansson och jag är en 19-årig tjej som är uppvuxen i de småländska skogarna i trakterna kring Kalmar. Jag har under en lång tid varit fascinerad av bakning och när jag var yngre så brukade jag sätta ihop egna smakkombinationer hemma i köket. Jag kände tidigt att bakning var något som jag ville satsa på så det var det självklara gymnasievalet för mig. Jag studerade restaurang och livsmedel i tre år fram till sommaren 2015. Efter studenten sökte jag en högskoleutbildning i Skåne och i samband med det så flyttade jag ned till Kristianstad. Där började jag på en yrkesutbildning inom bageri och konditori och där studerar jag nu.

På YH-utbildningen får vi vara med om en massa roliga saker och vi har bland annat föreläsningar och bakning tillsammans med folk från bageribranschen. Exempelvis så har i genomgått en modelleringskurs med Jan Hedh och kavling av wienerbröd med Håkan Johansson (världsmästare i bageri). I januari åkte hela klassen ned till Schweiz och gick på bakkurser. Det var verkligen jätteroligt att få se vad de gjorde samt att vi testade på att baka saker man inte är van vid.

Min blogg, Elvafika, startade jag 2013 under min gymnasietid. Jag ville ha en plattform där jag kunde förvara mina recept samt dela med mig av dem. På bloggen visar jag också läsarna vad jag tillverkar för godsaker i skolan. Det kan vara allt från vanliga hederliga frallor till pilliga tårtdekorationer."

Brownie & Maräng- dessert

Är du på jakt efter en riktigt god och elegant dessert? Då är detta något för dig!
Personligen så är brownies lite av min absoluta favoritkaka. Just därför så har jag här ett enkelt recept som jag väldigt gärna vill dela med mig av. Denna brownie är toppad med en härlig italiensk maräng. 
 
Vad är en italiensk maräng då?
Italiensk maräng är en variant av en varmvispad maräng som görs på äggvita, socker och vatten.
Vatten och socker blandas i en kastrull som kokas upp med termometer. När denna sockerlag kokats till 115 grader börjar man vispa äggvitan. När sockerlagen något senare nått 121 grader hälls den långsamt ner i äggvitan under vispning. 
Mer om detta i receptet!
 
Detta receptet räcker till ca 6 personer.
 
Till ca 6 portioner
 
Browniebotten:
 
200g smör
3 ägg
4,5 dl socker
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl mjöl
0,3 tsk salt
100g hackade hasselnötter
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en rektangulär form 3x2 dm alternativt i en springform.
Smält smöret till kakan i en kastrull. Häll i alla övriga ingredienser och blanda ihop. Häll smeten i formen och grädda i ca 22 min i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
 
Italiensk maräng: 
 
115g socker
25g vatten
OBS! Tänk på att inte röra i sockerlagen då den kan bilda kristaller! Ha endast en termometer i!
2 äggvitor
 
Gör så här:
Häll socker och vatten i en kastrull och äggvitan i en assistent med visp (eller en bunke med elvisp går lika bra)
Koka socker och vatten till 121 grader. Börja att vispa äggvitan när sockerlagen nått 115 grader. Ta gärna hjälp av någon, särskilt om du använder elvisp.
När sockerlagen kokat färdigt häller du den direkt i bunken i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.
Fortsätt sedan vispa ända tills marängen blivit sval.
 
Dela browniebotten i lämpliga bitar. Spritsa på valfri mängd av den italienska marängen. Bränn av marängen med en gasbrännare och dekorera med exempelvis en chokladdekoration och citronmeliss. Servera!
 
Må gott!
 
Brownie & Maräng- dessertBrownie & Maräng- dessertBrownie & Maräng- dessertBrownie & Maräng- dessert
Kajsa Johansson
Mitt namn är Kajsa Johansson och jag är en 19-årig tjej som är uppvuxen i de småländska skogarna i trakterna kring Kalmar. Jag har under en lång tid varit fascinerad av bakning och när jag var yngre så brukade jag sätta ihop egna smakkombinationer hemma i köket. Jag kände tidigt att bakning var något som jag ville satsa på så det var det självklara gymnasievalet för mig. Jag studerade restaurang och livsmedel i tre år fram till sommaren 2015. Efter studenten sökte jag en högskoleutbildning i Skåne och i samband med det så flyttade jag ned till Kristianstad. Där började jag på en yrkesutbildning inom bageri och konditori och där studerar jag nu.
 
Följ Kajsa på bloggen Elvafika.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk