031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Ny stil och känsla med nya knoppar och handtag

Genom att byta knoppar och handtag på skåpsluckor och garderobsdörrar kan utseendet förändras på ett snabbt och effektivt sätt. Ett enkelt byte kan bidra till en ny stil och känsla i hela rummet, utan att något större ingrepp behövs. Nedan följer ett exempel på byte från plastknoppar till kromknoppar – och några tips på vägen.  

knoppar

Från plast till krom

För att visa skillnaden har vi gjort ett test på ett par gamla garderobsdörrar. Här har vi bytt från klassiska, och i ärlighetens namn ganska tråkiga, 80-talsknoppar i plast till en nättare modell i krom.

Garderobsdörrar före knoppbyte – här med plastiga knoppar från 80-talet.

 

Garderobsdörrar efter bytet – nu med nättare knoppar i krom.

 

Anledningen till att vi valt just dessa knoppar är för att matcha den övriga stilen i rummet - en modern och näst intill minimalistisk stil. Rummet har en ljus och neutral bas, och få men noggrant utvalda detaljer, där knoppar, ljusstakar och andra dekorationer nu går i samma färg och stil. På så vis fångar man upp knopparna och gör att även dessa blir en viktig detalj i rummet och inredningen – man får en helhet.

Tips

Mässing, krom eller trä – genom att välja knoppar eller handtag i en färg eller material som matchar andra detaljer i rummet skapar man som sagt en trevlig helhet men det finns även en del praktiska saker att tänka på vid ett byte.

  • Knopp till knopp - Att byta från knopp till knopp är enkelt då det enda man behöver göra är att skruva ur och i en skruv. I vissa fall kan man behöva använda en borr, om skruvarna till dom gamla knopparna är smalare än dom nya.
  • Handtag till handtag – Vad gäller handtag behöver man vara mer uppmärksam på vilket mått som passar. Vill man göra det enkelt för sig väljer man ett nytt handtag med samma mått (anges i c/c – centrum till centrum) som det gamla och på så vis kan man använda dom gamla hålen. Väljer man nya handtag med andra mått behöver man också göra nya hål i dörren/luckan, vilket innebär mer jobb för att få ett snyggt resultat.
  • Knopp till handtag - Vill man byta från knopp till handtag kan man enkelt borra ett extra hål i dörren så att handtaget passar.
  • Handtag till knopp – Vid byte från handtag till knopp är det fördelaktigt för resultatet att även här lägga ned lite extra jobb, i form av spackling och målning.

 

Om gamla hål måste tas bort

Att göra nya hål är enkelt men att ta bort dom som inte längre behövs kräver desto mer jobb. Det enklaste är att spackla igen hålen med snickerispackel. Därefter slipas ytan jämn och sist men inte minst behöver man lägga på ett eller två lager färg för bästa resultat. När dörren eller luckan har torkat borrar man nya hål som passar det nya handtaget – och här kan man ha god nytta av att använda sig av en borrmall.

Enklaste vägen till nya handtag

Det enklaste är förstås att välja ett nytt beslag som passar dom gamla hålen och det finns mängder av handtag med olika standardmått. Många modeller finns dessutom i olika storlekar och därmed också med olika mått – något som kan vara värt att kolla efter om man hittat något man gillar.

För att vara säker på måttet är det fördelaktigt att skruva loss ett av dom nuvarande handtagen och mäta det. C/C betyder centrum till centrum och det är avståndet mellan skruvhålens centrum man mäter.

Ett sista tips är att det även finns mjuka och flexibla handtag, vanligen i läder eller konstläder, som kan vara ett bra alternativ om man vill byta handtag men inte hittar något som passar dom nuvarande hålen. Läder passar dessutom till många olika stilar – till exempel i ett rum där övrig inredning och små detaljer går i naturmaterial, likaväl som i ett industriellt eller modernt rum.

Gästskribent Anna Olsson

Texten ovan är skriven av Anna Olsson, frilansskribent via Skribentus sedan 2019, som vanligen skriver en del uppdrag inom inredning och turism men är framför inriktad på att skriva om bakning på sidan sockerpasta.nu. Fotograferar gärna som en glad amatör så bilderna i artikeln är tagna av skribenten själv.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk