031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Små detaljer som lyfter köket

köksbild

Köket är hemmets hjärta och ofta familjens naturliga samlingspunkt. Trots att andelen gemensamma måltider har minskat och att man ofta äter på andra ställen än köket så spenderar vi mest tid här. Därför är det här det är enklast att börja ifall du snabbt vill ge ditt hem ett lyft både visuellt och funktionellt. Detta kommer göra att du trivs bättre i ditt hem samtidigt som din vardag blir smidigare.

 

Anledningar till att man vill förnya köket:

 • Du har just flyttat in och gillar inte hur köket ser ut
 • Du vill öka trivseln i hemmet, speciellt när det gäller matlagning
 • Köket är utslitet och behöver förnyas
 • Du vill öka värdet på boendet inför en försäljning

 

Från stora kök till små kök

De flesta av dessa tips funkar i alla slags hem, medan andra ej lämpar sig i hyreslägenheter där du oftast måste be om tillstånd för att få ändra. Om du planerar ett kök för ett trångt utrymme rekommenderar vi att du överväger att skaffa ett litet trinettkök. Ett trinettkök är ett kompakt kök där allt är samlat på ett och samma ställe. Det gör att man på en mycket liten yta får plats med mycket utrustning och funktioner, exempelvis mikrovågsugn, keramikhäll och förvaringslådor samlat på en och samma plats. Du kan ha sett såna exempel i husbilar eller i studentlägenheter.

trinettkök

Exempel på ett trinettkök med måtten 1000 x 600 x 890mm och väger endast 80kg. Trots detta finns ändå diskho, spisplatta, mikrovågsugn, kylskåp och två förvaringslådor.

 

Ha bra stänkskydd vid diskbänken

Diskbänken är ett av de ställen i köket där du antagligen spenderar mest tid, eftersom det är här man tvättar händerna, diskar, och skalar rotfrukter. Därför är ytan intill väggen mycket exponerad. Ett ordentligt stänkskydd skyddar väggen samtidigt som det gör ett estetiskt lyft för rummet. Det finns mängder av olika material och modeller på stänkskydden, så det finns gott om möjligheter och det övriga kökets stil. Den som är praktiskt lagd väljer något som är enkelt att torka av, kemiskt beständigt och utan dekorativ textur eller krokar som gör det svårt att torka av. De vanligaste materialen för stänkskydd är kakel, sten, plast och härdat glas.

kakel i kök

Exempel på ett praktiskt och snyggt stänkskydd i form av turkosa kakelplattor. Dessa är tåliga för stänk och väta samtidigt som de är mycket enkla att rengöra.

 

Välj en praktisk diskho

Eftersom de flesta familjer använder diskhon dagligen och många arbetstimmar spenderas här så slits de ut snabbt. Du bör därför välja praktisk diskho och se till att betala för funktionalitet och inte för en unik designerfärg. Det är superviktigt att diskhons kant är placerad lägre än diskbänken, så att vatten rinner av på rätt sätt och inte orsakar skador.

 

Gör din källsortering/sopsortering enkel och smidig

Ett modernt hem har sopsortering. Utöver att det bidrar till att spara jordens resurser så minskar kostnaden för avfallshämtning eftersom mängden hushållssopor minskar.  Man slänger något flera gånger per dag och speciellt i samband med matlagning så vill man kunna skilja på kompost, förpackningar och brännbart, så är det en bra idé att tänka praktiskt här. Tänk själv hur många gånger man öppnar köksluckan för att slänga något! På Barahantag.se kan du hitta olika typer av källsorteringskärl som passar för olika kök. Alla dessa modeller kan du enkelt montera själv utan hjälp från hantverkare. Det finns lite olika typer av system för dessa kärl. De vanligaste, som du hittar på Barahantag är:

 

 • Skenmonterade kärl: dras ut från diskbänken (mest praktiskt)
 • Stationära kärl: sitter fast i dörren eller väggen under diskbänken
 • Externt kärl: för stora hushåll eller kök väljer man att ha större kärl i ett hörn av köket

 

Bra belysning – viktigt för både matlagning och måltidsupplevelsen

Betrakta köket som ett kombinerat arbetsrum för matlagning och socialt matrum för umgänge.

För matlagningen så är det viktigt med bra belysning, framför allt vid själva diskbänken där man hanterar vassa verktyg och jobbar med råvaror. Det finns flera typer av LED-lampor för köket som ger klart skarpt ljus.

För den sociala delen av köket vill man gärna ha belysning som man kan variera beroende på aktivitet, beroende på om du äter en romantisk middag eller har brädspelskväll. Då är det bra med 2 separata ljusuppsättningar som du kopplar till två olika knappar (en strömbrytare kan ha flera knappar). Vissa gillar dimmerbara ljus medan andra uppskattar enkelheten i en enkel ljusknapp.

 

Funktionella golv

I ett kök så vill man gärna ha ett golv som är stryktåligt och lättskött samtidigt som det är passar in i kökets övriga stil. Här är förslag på några material som passar bra i kök. De aspekter som räknats in är hur enkla de är att sköta samt hur praktiska de är att rengöra.

 

 • Klinkergolv – ett klassiskt alternativ som är mycket lättskött. Eftersom det kan bli kallt på vintern så kan du behöva installera golvvärme eller köpa en bra köksmatta. Tänk på att inte använda kakel som inte är lika stöttåligt och hållbart.
 • Korkgolv – detta är ett spännande och ergonomiskt alternativ som är naturligt antibakteriellt. Om du någon gång besökt Portugal så vet du hur många olika slags användningsområden materialet har. Det har mycket bra isolerande egenskaper och hjälper dig att på så sätt att hålla uppvärmningskostnaderna nere.
 • Plastgolv – detta är ett billigt alternativ som brukar tillverkas av PVC. Även om det är billigt och mycket vanligt så finns det många material som också kan köpas på metervara men som är miljövänligare typ linoleumgolv.
 • Linoleum är ett beprövat material från 1800-talet som innehåller en hög andel naturmaterial. Fördelen med dessa golv är att de är ljuddämpande, värmeisolerande och självläkande vid mindre skador. Enda nackdelen är att dessa golv är känsliga för vissa rengöringsmedel.

köksplanering

Exempel på olika typer av kök från artikeln så planerar du ditt kök på Hus.se. Vilken slags kök passar ditt hem bäst? Håll dina skisser enkla och tänk på att detta är ett hjälpmedel för att planera – ej ett konstprojekt

 

Planera och skissa upp ditt kök

Det som är viktigt är att man själv funderar på vilka behov man har så att köket blir anpassat efter dig. Då kan du också enklare hitta färdiga lösningar som kan passar ditt hus, om du vet vad du söker efter. Det bästa är att du tittar runt och börjar teckna lite olika alternativ – det behöver inte vara snyggt tecknat utan tanken är att du ska ha ett verktyg att se hur olika lösningar kan funka i ditt kök. Pennan och pappret är det mest intuitiva och direkta verktyget för att hålla en dialog med dig själv. Det finns också gratis verktyg online för att ”bygga ditt kök” men risken är att du fastnar bakom datorskärmen och fastnar för hur det ser ut där.

 

Läs mer om köksinredning som vi säljer på Barahandtag.se här:

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk