031 - 381 46 00 - Tid 10-14

Vad är egentligen ett CC-mått och hur gör du för att enkelt mäta det inför ditt byte av kökshandtag och knoppar?

Ett "CC-mått" eller "centrum/centrum-mått" är ett viktigt begrepp inom köksinredning och möbelmontering. Det hänvisar till avståndet mellan centrum av det ena skruvhålet till centrum av det andra skruvhålet i luckan eller lådfronten där ditt handtag eller knopp skal monteras. CC-måttet är avgörande för att välja rätt storlek på handtag och knoppar, och det är också ett mått som gör det enkelt att byta ut befintliga beslag i ditt kök eller på dina möbler.

Hur mäter du CC-måttet för dina kökshandtag?

Mätningen av CC-måttet är faktiskt en väldigt enkel process. Om du har ett kök eller en möbel där det tidigare har suttit handtag eller om det finns förborrade hål för handtagen så följer du bara dessa steg för att mäta CC-måttet:

  1. Välj den lucka eller lådfront där du vill montera handtaget eller knoppen.

  2. Mät avståndet från centrum av det ena skruvhålet till centrum av det andra skruvhålet. Detta mått anges alltid i millimeter och utgör ditt CC-mått. Tänk på att mäta noga för att få ett exakt resultat. Detta gör du enkelt med en valig linjal, tumstock eller något annat mätverktyg.

  3. Notera ditt CC-mått för att använda det som referens när du väljer dina nya handtag eller knoppar. Du kan nu söka efter beslag som har samma CC-mått för att säkerställa att de passar perfekt på dina befintliga hål i butiken. Du kan även välja att söka med vårt filter efter en specifik färg på dina handtag så blir det enkelt att välja rätt. Matchande produkter till handtaget eller knoppen kommer att komma upp som förslag nedanför produkten.

Tips för att mäta CC-måttet smidigt:

Om du tycker att det är svårt att mäta från hålens mittpunkt till mittpunkt kan du använda ett annat smart knep.

Mät istället från ena hålets innerkant till den andra hålets ytterkant. Resultatet kommer fortfarande att ge dig rätt CC-mått.

Standardmått på köksbeslag:

Inom köksbranschen finns det några standard CC-mått som vanligtvis används och de kan ofta delas med träindustrins standardmått på 32 mm. Här är några exempel på de vanligaste CC-måtten. För att du skall kunna byta handtagen i framtiden rekommenderar vi att du använder ett standard mått så att du kan vara säker på att det finns handtag tillgängliga för byte även längre fram i tiden. Väljer du ett mer ovanligt cc-mått skulle risken kunna vara att det slutas att tillverkas handag med dessa cc-mått och då blir ett byte lite svårare och mer begränsat.

Standard mått

Eftersom CC-mått alltid anges i millimeter, kan du enkelt hitta beslag som matchar dessa standardmått om dina befintliga hål är något snett borrade eller om de inte är exakt en multipel av 32 mm.

Att förstå och kunna mäta CC-måttet är avgörande för att kunna förnya ditt kök eller dina möbler med nya handtag och knoppar. Genom att göra detta kommer du att kunna anpassa dina val och ge luckor och lådor eller din möbel en personlig touch som verkligen uttrycker din stil och kreativitet.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt
SvenskaDansk